Lefgozers

Lefgozers (Metro lezerscolumn)

Lees het column (Lefgozers)

Terwijl ik met een halve kilo rundergehakt richting de kassa van de plaatselijke supermarkt loop, stel ik mijzelf hardop de vraag of de zorgvuldig afgedekte verpakking die zich in mijn handen bevindt, wel daadwerkelijke rundvlees bevat. Mijn gedachten dwalen direct af naar de tijd dat wij mannen nog zelf voor vers voedsel moesten zorgen. Vervlogen tijden die wij alleen nog kennen van de plaatjes in de geschiedenisboeken. Met enige weemoed denk ik terug aan die tijd, de tijd toen mannen zelf nog de verantwoordelijkheid namen om te kiezen voor wat ‘s avonds de honger van een heel gezin zou stillen.

Van een speer op de savanne naar een kinderwagen in een woonwijk, waar is het mis gegaan? Het lijkt erop dat wij mannen het slachtoffer worden van natuurlijke selectie, zoals Darwin die beschreef. Aanpassingen aan de omgeving zijn prima, maar heren, is het echt noodzakelijk om ons woeste imago hiervoor aan de kant te schuiven?

Vrouwen hebben inmiddels een flinke inhaalslag gemaakt. Zij komen meer voor zichzelf op, hebben vaker gelijke rechten en komen steeds meer los van traditionele rollen. Volledig terecht natuurlijk! Want eerlijk is eerlijk dames, wij mannen hebben jullie gewoon nodig. Als iets niet direct gevonden kan worden, weten jullie ons haarfijn uit te leggen waar onze verloren spullen zijn. Wanneer wij in paniek zijn omdat de baby huilt, maken jullie ons op het juiste moment dat broodnodige complimentje, over hoe goed wij jullie ondersteunen bij het opvoeden en als wij dan moe zijn van een hele dag hard werken op het kantoor, staat het avondmaal bij thuiskomst voor ons klaar.

Wellicht is de tijd voor de emancipatie van de man aangebroken. Laten wij ons oerinstinct naar boven halen en het lef hebben om weer echt man te zijn. Het gehakt dat inmiddels bijna rul is, staat symbool voor de wederopstanding van de echte man, de oerman. Het tijdperk van de metroman is voorbij, het is tijd voor baarden!

Bij de eerste hap van mijn zelfgemaakte lasagne, dringt het door. Waarschijnlijk proef ik het verschil tussen rund en paard niet eens. Misschien zijn de echte lefgozers wel die mannen, die zich niet druk maken over rund of paard en die zich met een rechte rug achter de kinderwagen scharen. Dames, stiekem vinden wij het prima zo.

Lefgozers
Dit column (Lefgozers) is op 1 juni 2015 gepubliceerd in Metro lezerscolumn.
Lees nog een column.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.